Ανθογραφία , η γλώσσα των λουλουδιών , υπήρξε κοινωνικό έθιμο για αιώνες. Γενικά για την ανθογραφία και τις ερμηνείες μερικών δημοφιλών λουλουδιών , δείτε παρακάτω:

Η αρχική εμφάνιση της γλώσσας των λουλουδιών χρονολογείται πριν την  Βικτοριανή εποχή ,  καθώς τα λουλούδια είχαν πάντα θρησκευτικές , μυθολογικές και συμβολικές ερμηνείες. Η Mme. Charlotte de la Tour στοιχειοθέτησε το πρώτο λεξικό λουλουδιών το 1819 στο Παρίσι. Τιτλοφορήθηκε "Le Language des Fleurs" (Η γλώσσα των λουλουδιών) και έκανε αίσθηση αμέσως. Το μικρό αυτό εγχειρίδιο έγινε  αγαπημένο θέμα αναφοράς. Η καινούρια γλώσσα των λουλουδιών διαδόθηκε από τους Ρομαντικούς ποιητές της Αγγλίας. "Μόνο τα γλυκά λουλούδια μπορούν να πουν τι παθιασμένοι φόβοι ξυπνούν," σημείωνε ο ποιητής Thomas Hood (1799-1885) στο ποίημά του "Η γλώσσα των λουλουδιών." Μία βικτοριανή κυρία η Miss Caruthers of Inverness, έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για το θέμα το 1879. Το βιβλίο της έγινε η βασική πηγή για τον συμβολισμό των λουλουδιών στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι βικτοριανές γυναίκες  μυήθηκαν στην ανθογραφία (στην απόδοση μηνυμάτων με λουλούδια) , εκφράζοντας τα αισθήματά τους εκτός των αυστηρών εθιμοτυπικών ορίων της εποχής τους. Τα λουλούδια τους εφοδίαζαν με ένα μυστικό κώδικα που τους επέτρεπε να εκφράζουν πολλά συναισθήματα που ο καθωσπρεπισμός της εποχής κανονικά δεν θα επέτρεπε. Αυτή η τακτική ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα σε εραστές. Επίσης , οτιδήποτε μετέφερε το άρωμα ενός συγκεκριμένου φυτού, όπως κάποια αρωματισμένα μαντηλάκια, μετέφερε επίσης και το ανάλογο μήνυμα.

Ο τρόπος που τα λουλούδια συνθέτονταν και παρουσιάζονταν, το χρώμα των λουλουδιών και φυσικά τα ίδια τα λουλούδια είχαν να κάνουν με το συγκεκριμένο μήνυμα που επεδίωκαν να μεταφέρουν. Εάν τα λουλούδια προσφέρονταν όρθια, έστελναν θετικό μήνυμα. Όμως , εάν αυτά προσφέρονταν με το άνθος προς τα κάτω, το νόημά τους ήταν αντίθετο. Εάν η κορδέλα ήταν δεμένη στα αριστερά, το μήνυμα αναφέρονταν στον αποστολέα. Εάν η κορδέλα ήταν δεμένη στα δεξιά, το μήνυμα αναφέρονταν στον παραλήπτη. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν επίσης για να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Εάν παραδίδονταν με το δεξί χέρι η απάντηση ήταν "ναι", με το αριστερό "όχι" .Επίσης και αριθμολογία των λουλουδιών είχε μεγάλη σημασία που στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν θεσμός. Π.χ. 6 τριαντάφυλλα συμβολίζουν το πάθος, 10 την αγάπη που αγγίζει την τελειότητα με ρίζες από τους πυθαγόρειους, 12 τριαντάφυλλα φωνάζουν το γίνε δική/ος μου ενώ τα 24 ότι είμαι απόλυτα δικός/ή σου. Οι τρεις δωδεκάδες πως είμαι παράφορα ερωτευμένος.

Οι διαφορές από χώρα σε χώρα ποικίλουν π.χ. στην Ρωσία ο μονός αριθμός τριαντάφυλλου απαγορεύεται αυστηρά να τον προσφέρεις σε ζωντανό καθώς και τα κίτρινα λουλούδια   αφού δεν το έχουν σε καλό, ενώ σε άλλες χώρες τα θεωρούν της χαράς.

Όπως και να έχει όμως και σε όποια χώρα και να είστε, όταν προσφέρεται λουλούδια να είστε σίγουροι ότι μεταδίδεται συναισθήματα, τρυφερότητα και εκτίμηση που δεν αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο.